De Bonte Zwaan & de Haparandadam

Haparandadam

Bij de Bonte Zwaan sta je aan het begin van de Haparandadam, die in 2008 werd aangelegd. De dam verbindt de Danzigerkade met de strekdam in het IJ. Hoewel er ook nog steeds ligplaats is voor passanten van de binnenvaart, liggen er aan de dam verschillende constructen, die van hun oorspronkelijke functie zijn ontdaan.

Allereerst is hier dus De Bonte Zwaan, die tussen1980-1998 voorname-lijk als Schippersbeurs dienst deed en daarmee dé plek was waar schippers hun transportopdrachten kregen. Mede door toedoen van internet raakte het schip als zodanig in onbruik en werd het in 1998 voor het symbolische bedrag van 1 euro aan woningcorporatie De Key verkocht. Deze liet het op zijn beurt tot semi-drijvende kunstenaarsbroedplaats verbouwen, die na wat omzwervingen haar huidige plek kreeg aan de Haparandadam.

Daar voegde in 2009 zich Pont 13 bij  verplaatst en aan het einde van de dam zal het REM-eiland komen te staan.

Ook het Remeiland is ontdaan van zijn oorspronkelijke functie. Het eiland was in 1965 de bakermat van de Nederlandse commerciële televisie. De 80m hoge ‘zendmast’ stond als Reclame Exploitatie Maatschappij op 3 mijl uit de kust in de Noordzee. Zo werd de bij de wet verboden televisiereclame omzeild. De anti-REM-wet maakte echter vier maanden na de eerste uitzending een einde aan de illegale uitzendingen. Daarna deed de mast jarenlang dienst als meetpost van Rijkswaterstaat om in 2006 ontmanteld te worden, waarna het in Vlissingen aan wal werd gebracht.

In 2009 werd ook het REM-eiland aan woningcorporatie De Key.  verkocht. Deze zette er nog een verdieping bovenop en transporteerde  het in 2011 naar de Haparandadam. Sinds 2011 doet het dienst als restaurant en als publiekelijk toegankelijk uitkijkpunt over het IJ. In 2016 echter verkocht De Key ook dit object onder voorwaarde dat koper Newpeople het als restaurant zou blijven behouden.

Pont 13

De veerboot die vroeger heen en weer ging tussen Amsterdam en Zaandam, werd begin deze eeuw van de sloop gered en is sinds 2005 in populaire horeca gelegenheid die net als haar collega-constructen in dit verband na een zwervend bestaan sinds 2010 haar definitieve bestemming aan de Haparandadam heeft gekregen. Bij slecht weer kun je binnen in de voormalige fietstunnel eten en als de zon schijnt kun je op het voormalige dek over een mooi uitzicht over het IJ genieten.

%d bloggers liken dit: