Buurtwinkels

Spaarndammerstraat, februari 1987. Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Nummer 6
De stoffeerderij van Marieke Koet staat symbool voor een andersoortige middenstand in de Spaarndammerbuurt. Toch zijn haar gastvrijheid en behulpzaamheid zoals je die verwacht in een wijk, waar men er voor elkaar is.

Nummer 12
Snackbar De 3Hoek is sinds het begin van de jaren tachtig een begrip in de Spaarndammerbuurt en tegenwoordig ook een geliefde plek voor scholieren van de Spaarndammerhoutschool, die hier ’s middags vaak een ijsje of snack komen eten.

Nummer 30
Op de overgang tussen Spaarndammerbuurt en de Houthaven is Café Dekkers gevestigd, zat vroeger het Volkskoffiehuis. Lees hier meer over dit oude havencafé.

Nummer 31
‘It starts with vegetables’, is de leuze van dit sympathieke restaurantje. Er wordt dan ook voornamelijk veganistisch gekookt, maar chef Morris schuwt ook de carnivoor onder de gasten niet. Met de pentekeningen aan de muur van rabarber, bieten en kolen, doet de inrichting Frans aan. De keuken van het restaurant vorm een mooie aanvulling op het overige
horeca-aanbod in de buurt, waar nog steeds pizza domineert.

Als je de Spaarndammerstraat af zou lopen – en niet langs de Spitsbergenstraat en Suikerplein gaat, zoals wij doen – kom je langs de oudste drogisterij van de buurt: Verlaan. De dochter van de oprichters werd door ons geinterviewd.

Nummer 36
Restaurant Freud werd in 2014 in het leven geroepen door twee bevriende buren, een psycholoog en een kunstenaar. Zij wilden een veilige werkplek creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor iedereen die het even niet lukt om voor een “normale” werkgever te werken is Freud een fijne plek. Inmiddels is het restaurant niet meer weg te denken uit de buurt en is het een mooie aanvulling op het arsenaal van horecavoorzieningen in de buurt. Lees hier het interview met manager van Freud Daniëlle.

Nummer 41
“Last but not least’, is een Engels gezegde dat zeker op Loodgieters- en Installatiebedrijf C. Collewijn van toepassing is. De oprichter is in de Spaarndammerbuurt geboren en getogen en zijn zaak is dan ook niet meer uit de buurt weg te denken. Men kan er terecht voor letterlijk alles op het gebied van water, sanitair, riolering, centrale verwarming en dak- & zinkwerken. Ouwerwetse service staat daarbij hoog in het vaandel!

%d bloggers liken dit: