Café Dekkers, voormalig Volkskoffiehuis

Volkskoffiehuis op de hoek Spaarndammerstraat/ Tasmanstraat, februari 1976. © Hans van den Bogaard.

Voordat Steven Dekkers er zijn café begon was het Volkskoffiehuis wel 75 jaar een begrip in de Spaarndammerbuurt. In de hoogtijdagen van de Houthavens verzamelden dagloners zich op deze hoek van de Spaarndammerstraat. Dan kwam er een havenopzichter langs en die wees vervolgens een paar man aan en die hadden dan voor één dag werk. De rest bleef werkeloos achter en nam nog maar een koffie (of een ouwe klare). Ook na de teloorgang van de houthavens bleef het Volkskoffiehuis nog betaalbare koffie schenken voor met name oudere buurtbewoners en wat zwervers. Die weten nog maar al te goed dat dit ooit een echte Amsterdamse volksbuurt was.

Toen Cargo in Context in 2015 met een project van Annaleen Louwes over de transitie van de houthavens een doorstart maakte, begon de kunstenaar hier haar werkdagen om de buurt beter te leren kennen. Ook scoutte zij hier een deel van haar cast voor de film DUSK die zij over de Houthavens maakte.

Nu, nog maar een paar jaar later, is het koffiehuis dus Café Dekkers geworden. Ook al heeft Steven’s café een wezenlijk andere signatuur, hij heeft wel het authentieke interieur van het koffiehuis met zijn donkerbruine lambrisering, de lampen, het meubilair en de wit groene muurtegels in tact gelaten. Zelfs de gokkasten staan er nog!

http://www.annaleenlouwes.nl

%d bloggers liken dit: