De Verbinding

Aimée Zito Lema, Weg die muur! gordijn ‘De Verbinding’ aan de Krommeniestraat.
@ studio Aatjan Renders 2021

Het dit voorjaar opgeleverde wooncomplex De Verbinding is ontworpen door Marcel Lok (Korth Thielens architecten) in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het complex (met koop-, midden- én sociale huurwoningen) is gebouwd in de traditie van de Amsterdamse School Architectuur, inclusief de voor Spaarndammerbuurt zo herkenbare toegangspoorten. Die zag je wellicht ook al in Het Zaanhof en het Zaandammerplein.

De Verbinding zou je bijna een eigentijdse hommage aan Michel de Klerk kunnen noemen. Het complex ligt ook op een steenworp afstand van diens drie beroemde woonblokken. De poort die vroeger toegang vanuit de Oostzaanstraat, pal tegenover Het Schip verschafte, is nu helaas afgesloten, maar er doorheen kijkend kun je gelukkig nog wel iets van De Klerk’s icoon zien liggen.

De kruidentuin annex boomgaard op het verhoogde dak van de
ondergrondse parkeergarage is van DS Landschapsarchitecten.
De beeldboodschappen in de betegeling rondom deze stadsgaard zijn van beeldend kunstenaar Martijn Sandberg. Zijn Gesamtkunstwerk “De Oude Weg naar de Nieuwe Tijd”, kwam tot stand in nauwe samenspraak met buurtbewoners. Het werk komt terug in de bruine bakstenen tongewelven met in reliëf de tijdsaanduidingen ‘anno 1917’, ‘anno 2020’ en ‘anno 3025’, die de titel van zijn werk kracht bijzetten.

We interviewden kunstenaar Martijn Sandberg en landschapsarchitect Fred Booy.Lees hier het artikel van Bernard Hulsman over De Verbinding.

Aimée Zito Lema, Weg die muur! gordijn ‘De Verbinding’ aan de Krommeniestraat.
@ studio Aatjan Renders 2021
%d bloggers liken dit: