Het Schip

Hembrugstraat 281 (ged.)-285 (ged.) onderdeel van woningcomplex Het Schip van M. de Klerk, 1920. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Het multifunctionele gebouw is ontworpen door architect Michel de Klerk (1884-1923) en gerealiseerd precies 100 jaar geleden in 1921. Destijds huisvestte het complex behalve arbeiderswoningen ook een postkantoor en een school. Het complex staat te boek als hét icoon van de Amsterdamse School en tevens van sociale volkshuisvesting. 

Het gebouw omvat nog steeds een reeks woningen, maar huisvest bovenal Museum Het Schip, dat gewijd is aan de architectuur en vormgeving van de Amsterdamse School, maar laat ook daaraan gerelateerde exposities zien.

Het Schip is zowel het begin- als eindpunt van de route. Hier is behalve een gordijn ook een bescheiden installatie van Aimée Zito Lema te zien. Deze is op te vatten als compacte samenvatting van het hele project. Al van het begin af aan is het Zito lema’s bedoeling geweest om weliswaar zoveel mogelijk ramen voor haar route te winnen, maar alle ramen samen als één groot werk te laten ervaren. Immers een huis mag dan wel op zichzelf staan, maar maakt wel organisch deel uit van een buurt. De beelden laten zich samen met uitspraken van bewoners dan ook als één verhaal lezen. Ze laten zien hoe werk, huisvesting, buurtprotesten, architectuur en het leven van alle dag toen was, nu is en straks hopelijk in beide buurten zal worden. Het werk in Het Schip laat een samenvatting van het verhaal dat de kunstenaar componeerde zien. De route laat je steeds naar een klein deel van het grote geheel kijken.

www.hetschip.nl

%d bloggers liken dit: