Pontsteiger

Het plaatsen van nieuwe palen in de Houthaven voor de uitbreiding van de pontsteiger, 15 september 2010. Selma Schoenmakers. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

We staan hier op Stettineiland, vernoemd naar het huidige Szczevin dat in Polen ligt. Auke Kok schreef voor de Amsterdambijlage van het NRC een stuk over dit ‘dorpse’ deel van de Houthaven, lees zijn column hier terug.

Op dit punt gekomen, bevindt u zich weer op een gezellig stuk woonerf waar kinderfietsjes , skateboards en speelballen ’s avonds zorgeloos op straat kunnen worden achtergelaten. Maar kijkt u richting centraal station dan torent daarmee in schril contrast Het Pontsteigergebouw almachtig boven de rest van de bebouwing uit. Het gebouw werd in 2019 gerealiseerd naar een ontwerp van Arons en Gelauff Architecten.Naarmate de bouw van dit poortgebouw vorderde, deed het steeds meer stof opwaaien. Vooral toen een horecatycoon een loft van 1.440 vierkante meter voor ettelijke miljoenen kocht en delen daarvan weer met veel winst doorverkocht.

Met haar 25 etages is het gebouw al verschillende bijnamen toebedacht, als ‘de Pontsteiger’ of het ‘Miljoenengebouw’ genoemd en nog minder fraai ‘Toiletpot’. Het omvat appartementen en een hotel en ligt pal aan het IJ. Hier vandaan vertrekt ook een veerpont naar Noord. Het moet gezegd, naarmate men vertrouwder met het gebouw raakte, neemt ook
de appreciatie ervan toe. Zo was het gebouw In 2020 een van de negen genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs.

%d bloggers liken dit: