Verhuur & Verkoop

uurstaking Spaarndammerbuurt, 1931. Collectie Stadsarchief Gemeente Amsterdam.

De reden om vrijgekomen sociale huurwoningen te verkopen is volgens de corporaties, behalve de verhoogde verhuurderheffing ook om van de opbrengst meer nieuwe woonruimte te kunnen financieren. Desondanks neemt de vraag naar ‘sociaal’ alarmerend toe, terwijl het aanbod ver achterblijft.

Behalve de in de Spaarndammerbuurt actieve Rode Morgen, protesteert ook de stedelijke Actiegroep Niet Te Koop tegen de verkoop van ‘sociaal’; zij eisen meer betaalbare woningen. NTK is ook actief in de Spaarndammerbuurt. Onlangs nog toen veen sociale huurwoning van 97 vierkante meter aan het Spaarndammerplantsoen, door De Key te koop werd aangeboden voor € 650.000. Het appartement bleek op Funda in een mum van tijd ruim 6500 keer bekeken en is natuurlijk voor nog veel meer geld weggegaan.

Toch heeft De Key net als Ymere ook in de Houthaven nieuwe Huurwoningen kunnen realiseren en Eigen Haard in de Spaarndammerbuurt.

Lees hier hoe drie studenten denken over deze dynamiek.

Luister ook naar de podcast De Moord en Brandbuurt van Maartje Duin en de aflevering Opstand tegen gentrificatie van de Groene Amsterdammer, een gesprek tussen Kees van den Bosch en rapper en schrijver Massih Hutak.

%d bloggers liken dit: