Woningbouwcorporaties

Hembrugstraat, 1918. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

De hoofdontwerpers van het nieuwe woongebied gaven elk eiland een thema meer. Dat voor het Wiborgeiland werd ‘Stoere jongens’, dat vermoedelijk meer op de typen woningen slaat dan op de ontwerpers ervan. De architect van het merendeel (koop)woningen heeft hier op gereageerd met het ontwerp van een lange strook woningen in de stijl van ouderwetse pakhuizen. Pakhuizen die je over de hele wereld kunt tegenkomen in Hamburg, New York en Amsterdam. Een groot deel van
de bebouwing is – oneerbiedig gezegd – ook wel een beetje ‘’retro-
architectuur’’.

Ook Afzelia, het woongebouw van Heren 5-architecten, in opdracht van woningcorporatie De Key ontworpen en gerealiseerd, heeft kenmerken van een pakhuis, maar er vallen ook referenties aan de Amsterdamse School in te ontdekken. Het is na De Spreeuwen van collega corporatie Ymere aan de rand de Houthaven het tweede complex voor huurders met een minder dikke beurs.

Afzelia dankt haar naam aan het gelijknamige tropische hout. Het is een zeer sterke hardhoutsoort, die gebruikt wordt voor de bouw van schepen en (nog steeds) parket. Afzelia komt met name voor in Centraal Afrika; het varieert in kleur van donkergeel tot roodbruin.

Lees hier het interview met Nahuel, die onlangs van de Spaarndammerbuurt naar de Houthaven verhuisde.

%d bloggers liken dit: