Zaandammerplein

Zaandammerplein 105-108, ‘Wij weigeren stookkostenverhoging’, april 1977. © Hans van den Bogaard

De bewoner van Zaanhof 135 weet dat in het pand vroeger een melkboer zat. Ook dat er vroeger nog veel meer kleine middenstand heeft gezeten.

Als je de monumentale raampartijen en gordijnen hier hebt bekeken,  zou je kunnen oversteken en door de poort te lopen om het monumentale Zaandammerplein te bekijken. Hier realiseerde Karel de Bazel (1869-1923) in 1917 zijn arbeiderswoningen. Iets ouder dan collega architect Michel de Klerk, zocht ook de Bazel naar een nieuwe manier van bouwen, ook al kwamen hun ideeën niet geheel overeen.

Het grote plein zelf was bestemd voor de in 1918 opgerichte speeltuinvereniging Spaarndammerkwartier. Om jeugdige baldadigheid tegen te gaan, konden jongens en meisjes hier samen korfballen. Ook was er een clubgebouw voor repetities van onder meer de knapenfanfare, waar In 1929 TAVENU uit zou ontstaan, dé harmonie van de Spaarndammerbuurt, voluit: Tot Aangename Verpozing en Nuttige Uitspanning. Hoe deze zich verhield tot het orkest van de Wester Harmonie is niet bekend.

Aan het Zaandammerplein huisden voornamelijk socialisten en communisten, was ook dé plek van de vele buurtprotesten en daarom ook wel het ‘Rode Plein’ genoemd. Op 1 mei, de dag van de arbeid, zag het hier ook rood van de vlaggen.

Lees hier het interview met buurtbewoner Angelique.

Noot: bij Zaanhof 135 mist nog een gordijn, dat zal z.s.m. geïnstalleerd worden.

%d bloggers liken dit: