Zaanhof

We staan hier eerst voor de poort naar de Zaanhof pal tegenover het beroemde torentje van Michel de Klerk, dat onderdeel uitmaakt van Het Schip. Dit torentje is al heel lang een object van fascinatie voor een internationaal publiek. Naar de reden waarom De Klerk het torentje, destijds op het complex zette, blijft het nog altijd gissen.

Vervolg nu de route en loop door de poort Het Zaanhof op.

Het werd tussen 1916-1919 naar een ontwerp van architect Herman Walenkamp (1871-1933) ontworpen en is ook een mooi voorbeeld van de zich vernieuwende sociale woningbouw. In plaats van de saaie, traditionele langgerekte woonblokken, koos Walenkamp voor huizen rondom een plein, een plek die zich goed leende als ontmoetingsplek en rustpunt voor haar bewoners. En dik 100 jaar later is het nog steeds een oase van rust. Niettemin was er de eerste decennia nog veel middenstand op Het Zaanhof te vinden, die nu geheel verdwenen is.

“na de oorlog had op Het Zaanhof kruidenier Mantel. Er zat een kapperszaak , die heette van Eijk, en dan had je op de hoek van de Oostzaanstraat en het Zaanhof kruidenier Schipper. Aan de overkant zat onze melkboer. De meeste grote aankopen deed je ’s zaterdags op de markt op de Lindengracht; je had toen ook veel lui die aan huis kwamen: een groetenboer, een visvoer, de bakker, de melkboer. Dat werd allemaal langsgebracht” (Emiel Ros in De Moord en Brandbuurt, p 109).

Let ook goed op de veelzeggende spreuken boven de poorten. Een refereert aan de Woningwet uit 1901, die het mogelijk heeft gemaakt dat in Amsterdam op grote schaal sociale woningbouw voor arbeiders tot stand is gebracht. Bekijk In het groen ook het oorlogsmonument van de ‘Spaarndammers’, waar elk jaar op 4 mei een intieme dodenherdenking plaats vindt met het harmonie orkest Tavenu. Na 2 minuten stilte gaan de vlaggen van de geallieerden op en tot niet zo lang geleden ook de vlag van de voormalige Sovjet Unie.

We interviewden Joke en Frank, beide bewoners van het Zaanhof.

Noot: Hier ziet u dat een van de gordijnen ontbreekt. De bewoner die over een kleine woonkamer beschikt was reuze geschrokken van het licht dat hij vanwege het gordijn moest missen en heeft zich daarom helaas uit het project teruggetrokken.

%d bloggers liken dit: