Zelfbouw Houthaven

Houthaven. Huizen in aanbouw in bouwkavel Blok 0 tussen Haparandaweg en Houthavenkade, 7 januari 2015. Eric Dix. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Toen in 2008 door de economische crisis grootschalige bouwprojecten bleven steken, zocht het stadsbestuur om de ontwikkeling van de Houthaven meen vooral door te laten gaan, naar wooncollectieven die hun eigen huis wilden bouwen. Naar een initiatief van Mark Koehler Architects bundelden diverse architectenbureaus hun krachten, die op zoek gingen naar doorsnee mensen die geïnteresseerd waren om voor – naar huidige maatstaven – een wel zeer betaalbare prijs hun eigen huis ‘from scratch’ mee te bouwen.

Het initiatief bleek een groot succes: er kwam geen projectontwikkelaar meer aan te pas, want de kavels werden door de toekomstige eigenaren zelf voorgefinancierd. De architecten op hun beurt, vonden zo een nieuw financieel-, verkoop- en juridisch model van onroerend goed uit in Amsterdam.

Het tijdelijk ‘’architectencollectief’’ ontwierp op basis van zogeheten Open Building principes zo een hele reeks ruime appartementen en woningen aan de Haparandaweg en Houthavenkade. De woningen werden opgeleverd als grote, lege op elkaar gestapelde ‘dozen’. De architecten deelden die dozen 1: 1 met elke eigenaar in, die op hun beurt de finishing touch (badkamer, keuken, vloeren et cetera) voor hun rekening namen.

Het resultaat is een mooie collectie van zeer uiteenlopende woningen, dat mede door de economische crisis een meer inclusieve woongemeenschap heeft bewerkstelligd. Heel gewone burgers, maar ook kunstenaars en andere creativeelingen, waaronder: architectenbureau Puuur, een uitgever, een kookstudio en een muziekstudio.

De langgerekte Haparandaweg en Houthavenkade, ook wel de Wand genoemd, omdat deze fysiek de scheidslijn tussen ondernemen en wonen vormt, waren ook de eerste gerealiseerde én bewoonde blokken in de nieuwe Houthaven.
Behalve dat er in de langgerekte dubbele wand gewoond wordt, houden veel bewoners er ook een ‘’praktijk aan huis” op na: behalve kunstenaars en architecten, musici, food-designers oefenen nog veel meer creatievelingen er hun beroep uit. Zij vormen een mooi contrast met de middenstanders en horeca zaken in de Spaarndammerbuurt.

Lees hier het interview met Christ’l.

%d bloggers liken dit: